Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί νέα περίπτωση καταβολής παράνομων ενισχύσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύουν οι Data Journalists. Πρόκειται για σύμβαση εκμίσθωσης ελαιόδεντρων για τη χρονική περίοδο 2019-2023 για δέντρα που βρίσκονται σε γη στους ελεύθερους χώρους του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας και η οποία ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας (ΜΤΑ).
Εκτός λοιπόν από τα περιβόητα βοσκοτόπια, υπάρχει ακόμα μία περίπτωση καταβολής ενισχύσεων, ύψους 120.000 ευρώ, που δόθηκαν στη σύζυγο διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ για 2.630 ελαιόδεντρα που μίσθωσε τον Αύγουστο του 2019, για να τα εκμεταλλευτεί με τη μορφή της «συγκομιδής καρπού», όπως αναφέρεται στη σχετική σύμβαση εκμίσθωσης.

Την επίμαχη περίοδο της εκμίσθωσης, ο σύζυγος της εκμισθώτριας ήταν αρχικά επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια εργάστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού.

Όπως σημειώνεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των DJ, στη σχετική σύμβαση (σ.σ. στα 2.900 ευρώ το ύψους του μισθώματος σε ετήσια βάση) ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά η χρήση της για τη λήψη ενισχύσεων, αλλά μόνο για τη συγκομιδή καρπού. Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 5 επισημαίνεται: «Απαγορεύεται απολύτως, οποιαδήποτε άλλη χρήση του εκμισθουμένου χώρου, εκτός της χρήσης για την οποία εκμισθώνεται, δηλαδή της εκμετάλλευσης των ελαιοδέντρων που βρίσκονται μέσα σε αυτό».
Επίσης, σε άλλο σημείο της σύμβασης εκμίσθωσης, τονίζεται το εξής: «Στην περίπτωση κατά την οποία κατά την διάρκεια της μίσθωσης προκύψει δυνατότητα εκμετάλλευσης των μισθίων χώρων και με άλλο τρόπο, που δεν προβλέπεται από τους όρους συμφωνιών, με άμεση συνέπεια πρόσθετη προσαύξηση των εσόδων του μισθίου, τότε η μισθώτρια θα μπορεί εφόσον επιθυμεί να ζητήσει εγγράφως την εκχώρηση σε αυτήν του δικαιώματος της αξιοποίησης του μισθίου με τον πρόσθετο αυτό τρόπο, προτείνοντας συγχρόνως και ένα πρόσθετο ανάλογο μίσθωμα, του οποίου το συμφέρον ή μη για το ΜΤΑ θα κρίνεται και τα κεκανονισμένα και σύμφωνα με στοιχεία από το ΔΣ του Ταμείου».




