Μετά το σάλο και την κοινωνική αντίδραση που προκάλεσαν οι χρεώσεις στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς με 2 ευρώ και 10 λεπτά ανά συναλλαγή μετά τη μεταβίβαση των μηχανημάτων στην ιδιωτική εταιρεία Cashflex, η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση έρχεται να κλείσει το παραθυράκι των επιπλέον αυθαίρετων χρεώσεων.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Tα σημεία της παρέμβασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών:
Πρώτον, κατοχύρωση των μηδενικών χρεώσεων, που ήδη ισχύουν, για τους πελάτες των τραπεζών.
Δεύτερον, τον μηδενισμό των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μεταξύ τους, οι οποίες, ακόμα και αν μετέχουν στο ψηφιακό σύστημα ΔΙΑΣ χρεώνουν ποσά 1,5-2 ευρώ.
Τρίτον, θα μπει εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση, το οποίο θα είναι το τελικό ποσό. Ο Υπουργός εξηγησε πως «οποιαδήποτε άλλη χρέωση» σημαίνει π.χ χρέωση τρίτου παρόχου, χρεώσεις ελληνικής τράπεζας σε ξένη κάρτα κ.α.
Τέταρτον, σε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα σε μια τράπεζα και έναν τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι η ίδια τράπεζα, δηλαδή χρέωση μηδέν.
Πέμπτον, στις δημοτικές κοινότητες που υπάρχει μέχρι ένα ΑΤΜ, και όπου προβλέπεται ότι οι αναλήψεις γίνονται δωρεάν από τα πιστωτικά ιδρύματα, αυτή η προβλεψη επεκτείνεται και σε τρίτους παρόχους.
Έκτον, καταργούνται οι χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου, ενώ όσον αφορά τα εμβάσματα, ό,τι ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει πλέον και για τους τρίτους παρόχους.
Έβδομο, για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.



