Κομμάτια από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας η οποία εδώ και χρόνια έχει μεττραπεί σε τζαμί, έπεσαν πάνω σε επισκέπτες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι «εάν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει στα κεφάλια των ανθρώπων», σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσω ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Birgün η οποία στην ηλεκτρονικής έκδοση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν».
Όπως προκύπτουν από τα πλάνα στις κάμερες ασφαλείας του Σεπτεμβρίου 2022, δύο ξεχωριστά κομμάτια του τρούλου της Αγίας Σοφίας έπεσαν στους επισκέπτες.
Οι επισκέπτες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και φοβισμένοι λόγω των κομματιών που έπεσαν. Αργότερα οι αρχές υποστήριξαν ότι «κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργεί το πλήθος» και μάλιστα παραδέχτηκαν πως «δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα την αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον πάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν και επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς καλεσμένους στον επάνω όροφο.
Πηγή: Liberal.gr



