Χωρίς φρένο το ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα -Ποια προϊόντα θα πληρώνουν ακριβότερα οι Έλληνες

focusfm.gr
31 Αυγούστου 2023, 11:28
Χωρίς φρένο το ράλι ακρίβειας στα τρόφιμα -Ποια προϊόντα θα πληρώνουν ακριβότερα οι Έλληνες

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι ακριβείας στις τιμές των τροφίμων, καθώς τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν νέο άλμα το επόμενο διάστημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι βιομηχανίες έχουν στείλει ενημερωμένους καταλόγους στα σούπερ μάρκετ, υποδεικνύοντας ότι αυξήσεις τιμών που θα υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 20% θα σημειωθούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, επηρεάζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις έρχονται σε:

· Ελαιόλαδο: Έως 45%

· Μαργαρίνη: Έως 10%

· Αλεύρι: Έως 10%

· Κατεψυγμένες ζύμες: 3% έως 12%

· Απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων: 4% έως 9%

· Κάψουλες καφέ: 5%

· Φρυγανιές: 6,5%

Ο κλάδος λιανικής πώλησης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, σημείωσε αύξηση 10,1% στα κέρδη του. Τα κρεοπωλεία σημείωσαν αύξηση τζίρου 12,6%, ενώ τα ιχθυοπωλεία σημείωσαν αύξηση 8,5%. Αύξηση κερδών κατά 11,8% παρουσίασαν τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία και οι λαϊκές αγορές σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους κατά 11,4%.

Την ίδια ώρα, έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη στο κέντρο της Αθήνας, σε αρκετά πρατήρια. Η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφώνεται στα 1,993 ευρώ το λίτρο ενώ στο λεκανοπέδιο η μέση τιμή σκαρφάλωσε στα 1,995 ευρώ το λίτρ. Στα νησιά η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 2,30-2,35 ευρώ ανά λίτρο και στις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας φτάνει στα 2,10 ευρώ/λίτρο.