Σι Τζινπίνγκ: «Πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά με τις Η.Π.Α»

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον οφείλουν «να ενισχύσουν την επικοινωνία τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τονίζοντας, από τον Λευκό Οίκο, ότι ο ίδιος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να ενδυναμώσει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο «μεγάλων χωρών και μεγάλων λαών».

focusfm.gr
24 Σεπτεμβρίου 2026, 19:22

Ο Σι είπε ο ίδιος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ, με τον οποίο έχει σφυρηλατήσει μια «προσωπική σχέση», για «να οδηγήσουν το καράβι» των σινοαμερικανικών δεσμών. «Πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «ο ανταγωνισμός θα πρέπει να είναι θετικός, με όρια».

Κίνα και ΗΠΑ «μοιράζονται την ευθύνη» να προωθήσουν την πρόοδο της ανθρωπότητας, συνέχισε, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να ενισχύσουν την επικοινωνία τους. «Ο ειλικρινής, διαρκής διάλογος μπορεί να προωθήσει την κατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε. «Ενθαρρύνουμε ανταλλαγές στη διπλωματία, το εμπόριο, την οικονομία και την επιβολή του νόμου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα πρέπει να διατηρήσουν τον τακτικό διάλογό τους.

Για το εμπόριο, ο Σι είπε ότι «η πόρτα της Κίνας είναι ανοιχτή» και καλωσορίζει τις αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα του. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι κινεζικές εταιρείες να έχουν «δίκαιη αντιμετώπιση» στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ είναι και οι δύο «μεγάλες δυνάμεις» του τομέα κα έχουν «την ικανότητα και την ευθύνη να αναπτύξουν και να διαχειριστούν την ΤΝ για το καλό» αλλά και να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξή της θα παραμείνει υπό ανθρώπινο έλεγχο και «θα υπηρετεί την ευημερία των πληθυσμών».

Η διπλωματία των πάντα

Ο Σι ανακοίνωσε ότι δύο πάντα θα εγκατασταθούν εντός των επόμενων ημερών στον Ζωολογικό Κήπο της Ατλάντας.

«Το γιγαντιαίο πάντα ήταν ανέκαθεν το σύμβολο φιλίας της Κίνας με τις ΗΠΑ. Σε μερικές ημέρες, δύο πάντα, ο Πινγκ Πινγκ και η Φου Σουάνγκ, θα εγκατασταθούν στο νέο σπίτι τους στην Ατλάντα και θα γνωρίσουν το αμερικανικό κοινό», είπε.

Η μεταφορά των πάντα στις ΗΠΑ επισημοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όμως μέχρι τώρα δεν είχε προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της άφιξής τους.

Το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να προσκαλέσει 100.000 νεαρούς Αμερικανούς να επισκεφθούν την Κίνα για εκπαιδευτικές ανταλλαγές και σπουδές μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε επίσης να αυξηθούν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ