Μαθητικό συλλαλητήριο για Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία (21/1) – Οι αιτήσεις των μαθητών

Στους δρόμους βγαίνουν οι μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις σχολικές τους μονάδες, καθώς και επαρκή χρηματοδότηση και υποστήριξη.

focusfm.gr
21 Ιανουαρίου 2025, 14:48
Μαθητικό συλλαλητήριο για Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία (21/1) - Οι αιτήσεις των μαθητών

Οι μαθητές οργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο αύριο, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στα Προπύλαια στις 10:30 π.μ., εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα βασικά αιτήματά τους περιλαμβάνουν την εξυγίανση των σχολείων τους, την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού για καλλιτεχνικά και μουσικά μαθήματα, καθώς και τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας.

Οι μαθητές καταγγέλλουν σοβαρή υποχρηματοδότηση και ελλείψεις σε πόρους, γεγονός που επηρεάζει τόσο την ποιότητα της διδασκαλίας όσο και την υποδομή των σχολείων. Επισημαίνουν ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα, οδηγώντας στη διαρκή υποβάθμιση αυτών των ειδικών σχολείων.

Στη διαμαρτυρία, οι μαθητές δεν θα είναι μόνοι. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους στέκονται στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας ενεργά τα αιτήματά τους για βελτίωση της κατάστασης και τερματισμό της χρόνιας υποβάθμισης που πλήττει την καλλιτεχνική και μουσική εκπαίδευση.

Οι γονείς δίπλα στους μαθητές δηλώνουν:

«Βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά μας στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία παραμένει απαράδεκτη. Η ακαταλληλότητα των κτιρίων, οι συστεγάσεις με άλλα σχολεία, η ακαταλληλότητα των αιθουσών, αίθουσες μέσα σε ντουζιέρες, αίθουσες αποθήκες, αίθουσες χορού που οδηγούν σε τραυματισμό των μαθητών χορού, με φουσκωμένα πατώματα, αίθουσες που πλημμυρίζουν, δανεικές αίθουσες ακόμα και από την εκκλησία, αυτοσχέδιες αίθουσες με διαχωριστικά παραβάν… Ο συνδυασμός της έλλειψης κατάλληλης στέγης καθώς και της μεταφοράς των μαθητών, μαζί με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα , μουσικά όργανα και δωρεάν σύγχρονα συγγράμματα, επιβαρύνουν την καθημερινότητα των μαθητών αλλά και τον οικογενειακό προγραμματισμό με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να σταματούν τις σπουδές τους . Επιπλέον η αγωνία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την τύχη των μη πιστοποιημένων σπουδών τους , των ανύπαρκτων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις κατευθύνσεις χορού, εικαστικών, θεάτρου – κινηματογράφου και μουσικών, ταυτόχρονα με την αδιοριστία μόνιμων εκπαιδευτικών και τα εκπαιδευτικά κενά που ακόμα μετράμε ενώ είμαστε στα μέσα της χρονιάς, κάνει την αγωνιστική παρέμβαση όλων μας και τον συντονισμό μας σε κοινές πολύμορφες δράσεις τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα επιτακτική.» τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Τέτοια Παιδεία θέλουμε, με αίθουσες μέσα σε ντουζιέρες;

«Η καθημερινή λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων επιβάλει αύξηση της χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες τους, όπως συντήρηση μουσικών οργάνων, συντήρηση καλλιτεχνικών εργαστήριων και οπτικοακουστικών μέσων κ.α . Αυτή την κατάσταση έχουν διαμορφώσει με αποκλειστική ευθύνη το Υπουργείο Παιδείας, οι Περιφέρειες και οι δημοτικές αρχές που ακολουθούν πιστά την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης της εκπαίδευσης και της απαξίωσης της, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά πως οι σύγχρονες ανάγκες μας είναι κόστος για αυτούς.».

«Χάνεται το 1/3 των διδακτικών ωρών εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Υπουργείου Παιδείας στην διαδικασία πρόσληψης καθηγητών»

Οι γονείς, αναγνωρίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους, απαιτούν την ικανοποίηση των αιτημάτων της μαθητικής κοινότητας, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένων καθηγητών, όπως καθηγητών χορού, κινηματογράφου και εμπειροτεχνών μουσικών.
  • Ασφαλή και σύγχρονη σχολική στέγη, κατάλληλη για τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών και μουσικών μαθημάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη:

  • Κατάργησης των χιλιομετρικών αποστάσεων στις μετακινήσεις των μαθητών, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Πιστοποίησης των σπουδών των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, με αντίστοιχη επέκταση της πιστοποίησης και στους μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Η πιστοποίηση αυτή είναι κρίσιμη για τη θεμελίωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας έτσι την αναγνώριση και τη μελλοντική προοπτική των μαθητών στον καλλιτεχνικό και μουσικό τομέα.

 

'; var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();
";var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();