Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται η φετινή παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική λόγω των σημαντικών ελλείψεων που καταγράφονται σε εργατικό δυναμικό, ενώ οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το αιφνίδιο κλείσιμο της πλατφόρμας μετακλήσεων εργατών γης, που θα εξυπηρετούσαν τις αυξημένες ανάγκες.
Στη μέση της συγκομιδής οι παραγωγοί ελιάς βρίσκονται με δεμένα χέρια,προερχόμενοι ήδη από μια κακή χρονιά, με την ακρίβεια και την παρατεταμένη ανομβρία των θερινών μηνών καθώς δεν δόθηκε παράταση στις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες, με τους καρπούς να κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα.
Κανονικά η πλατφόρμα κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο μέχρι τώρα κάθε χρόνο δινόταν μια άτυπη παράταση λόγω των αυξημένων αναγκών για εργατικά χέρια και παρέμενε ανοιχτή για ένα χρονικό διάστημα. Φέτος δεν εφαρμόστηκε η άτυπη παράταση.
«Η συγκομιδή κανονικά ξεκινάει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και συνήθως πηγαίνει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Έχουμε ακόμα αρκετή παραγωγή κι αυτό μας δημιουργεί μια αναστάτωση. Έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν οι ελιές, δεν έχουμε τα εργατικά χέρια που χρειαζόμαστε, κάποιοι παραγωγοί θα αναγκαστούν λόγω της έλλειψης εργατών αντί για επιτραπέζια ελιά να πάνε για λάδι και θα χάσουν σίγουρα χρήματα.
Πρόκειται όμως για ένα διαχρονικό πρόβλημα και υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια σταθερή λύση, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προσέγγισης εργατών όπως κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να τους διώχνουμε.



